Két kritikus kritikus kritizál

Éljen ez a szimbólumokkal terhes geometriai forma, a Gömb!

2010.11.11. 18:08 | Lödenberg | Szólj hozzá!

 

Szeretjük a kerekded formákat? Szeretjük a diszkófényt, s a visszatükrözödő felületeket? Szeretjük ha csobog  a víz, s ha teljesen ötlettelen módon, valamiféle népokitás céljából csillagképekkel fárasztanak minket? Hogyne  szeretnénk ezeket, főleg ha mindezt egyszerre, egy projekten belül látjuk megvalósulni. 

 

Szeretjük, mert mindig ráébreszt merre tartunk.

Hajnalban, (kicsit részegen) hazafelé sétálva megállsz a Széna téri bevásárlóközpont előtt, s elkápráztat a színek sokasága, a zubogó vízben hullámzó önarcképed kicsit megszédít, majd őszintén meghatódsz: Gondoltak rád! A Mammut bevásárlóközpont szánt rád időt, s nyilván nagyon sok pénzt, hogy ebben  a csúnya, rohanó világban megállhass egy percre! Megállhass, s elgondolkodhass azon, hogy hogy’ nem sikerül(t) kilábalnunk  a teljes ízléstelenség, s igénytelenség nem csak szemfájdító, hanem egyenesen nyomasztó betegségéből. 

Az éjszakai kép mély nyomot hagy. Másnap bemész körülnézni a már említett bevásárlóközpontba, s döbbenten látod a következetesen végiggondolt tervezés, s kivitelezés eredményét az épületen belül is. Az igénytelenül felületkezelt, s csavarozott gömbforma szellemként kísért az utadon. Ekkor pillantod meg lelki szemeid előtt -, mintegy vízióként - a  tervrajzai fölé görnyedő ( Blake Newtonjához hasonlóan) körzőt tartó designert. Hallod lelki füleiddel, ahogy magában vívódik a platóni szabályos testek között, s végül nagy merészen úgy dönt, hogy fittyen hányva Platón „listájára”, be meri vállalni e több jelentéssel bíró formát: a GÖMBÖT , Parminedész majd Kopernikusz szerint is a legtökéletesebb formát. Bizonyos szinten a felvilágosodásunk (elfogadtuk, s beláttuk, hogy: közös lakhelyünk a Föld, gömb alakú), s ugyanakkor örök harmóniánk s egységünk szimbóluma ez.

Így aztán legkevesebb rosszindulattal sem lehet átgondolatlannak vagy kreativitását vesztett ( esetleg soha meg nem talált) tervezőnek elgondolni e névtelen szuperhőst, aki megmentett minket attól a naiv gondolattól, hogy magánál a Mammut épületénél, s a Széna téri ’56-sok emlékművénél csúnyább és minden jóízlést nélkülöző „dolog” már nem kerülhet erre a kis budai területre.

Köszönjük szépen a gesztust!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikuskritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr342442104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása